poniedziałek, 16 czerwca 2014

Zielony Nurt i moja wariacja na temat sałatki greckiej

Hej :)

Ostatnio coraz częściej w mojej kuchni goszczą świeże, kolorowe warzywa :) Nie jemy ich samych, ale w towarzystwie drogocennych olei.
Dziś mam dla Was przepis na moją wariację na temat sałatki greckiej.


Potrzebujemy zieloną sałatkę, pomidora, czerwoną cebulę,ogórka, paprykę czerwoną, czarne oliwki, ser kanapkowy (feta) oraz olej słonecznikowy - u mnie Zielony Nurt oraz prażone nasiona słonecznika (u mnie solone).

Warzywa po umyciu i obraniu kroimy na małe kawałeczki, sałatę zieloną szarpiemy. Wszystkie warzywa mieszamy i układamy w misce. Wierzch posypujemy pokrojonym w kostkę serem oraz słonecznikiem. Całość polewamy olejem słonecznikowym (można posypać gotową przyprawą do sałatek).
Voila!

Wybrałam olej słonecznikowy Zielony Nurt ponieważ jest to olej tłoczony na zimno. Unikalna technologia tłoczenia najwyższej jakości nasion na zimno zachowuje w pełni walory smakowe oraz zdrowotne naszego oleju. Charakteryzuje go bogactwo kwasów wielonienasyconych oraz witaminy E, które w dużej mierze są odpowiedzialne za obniżenie poziomu cholesterolu oraz wspomaganie i stymulowanie naszego układu odpornościowego. Należy stosować go na zimno jako dodatek do surówek , oraz potraw duszonych i gotowanych. źródło

Sałatka jest pożywna i chrupiąca, a do tego przyciąga wzrok- jest też dla nas bogactwem witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych, które są tak ważne w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu.
Olej słonecznikowy jest naprawdę dobry - jego walory smakowe uzupełniają smak sałatki ;) 

A Wy? jakie sałatki latem najczęściej robicie?

6 komentarzy:

  1. mam ten olej i jak na razie stoi sobie samotnie:DDDD

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ;)_ koniecznie go połącz z zieleninką :) albo... wylej na włosy ;)

      Usuń
  2. PRzed dodaniem do salatki, polecam uprazyc pestki na suchej patelni- smak niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. ja akurat dodałam gotowe ziarna - prażone i solone, ale jak mam zwykłe to też prażę :) dziękuję za podpowiedź :)

      Usuń
  3. ja dzis dopiero otworzyłam ten olej ..Aaale jest smaczny :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Z perspektywy mamy , Blogger